Květiny, na kterých si můžeme pochutnat

Květy jsou nádherná dekorace našich bytů, zahrádek a balkonů. Některé z nich můžeme naservírovat i na talíři. Stále častěji jsou využívány v zajímavých receptech, jako originální příchuť. Lahodí pak nejen jazyku, ale i oku.

Tyhle ne

Pozor, ne všechny květy jsou vhodné, některé jsou jedovaté a neměli bychom je konzumovat, ani se jich dotýkat. V případě konzumace by nám hrozily zažívací potíže. A kterým květinkám se raději vyhnout? Tady jsou: šalvěj, verbena, hrachor, oleandr, narcis, lobelka, azalka, rododendron.

Tyto ano, co s nimi?

Levandule se se svou sladkou květinovou vůní hodí k dezertům, zmrzlině, ovocným salátům nebo čokoládě. Překvapte svoji návštěvu šampaňským s levandulovou ozdobou nebo lahodným sorbetem. Také si můžete vyrobit levandulový olej, který se stane vynikajícím doplňkem vašich zeleninových salátů. Pozor, ten kupovaný – éterický, se používá pouze při aromaterapii.

Růže je jednou z nejznámějších jedlých květin. Můžete jí dozdobit saláty, ovocné sorbety nebo drinky. Zkuste vyrobit růžový likér. Je to velice jednoduché – připravte si 150 gramů cukru, 15 lístků růže a 750 mililitrů bílého rumu. Opláchnuté a okapané květy spolu s cukrem dejte do větší zavařovací sklenice a zalijte rumem. Sklenici uzavřete a nechte odstát tři týdny na teplém místě. Poté likér přefiltrujte přes plátno nebo kávový filtr do připravené lahve.

Fialka má sladkou a výraznou chuť. Hezky vypadá zmrzlá v ledových kostkách. Hodí se ke zmrzlině, salátům nebo dezertům. Dá se použít i kandovaná. Je léčivá – má antiseptické účinky. Možná si ještě pamatujete fialkové bonbony. Zase si začínají získávat oblibu.

scented-violets-1077162_960_720

Měsíček – většina asi zná hojivou mast nebo bylinný čaj. Málokdo ale vím, že okvětní lístky velice dobře chutnají v rýži, koláči, másle, jogurtu nebo na omeletě. Nádherně zpestří salát či nákyp. Díky jeho účinkům budete mít lepší trávení a větší obsah beta – karotenů, blokuje účinky volných radikálů.

Květy bezu jsou velice oblíbená ingredience, se kterou se dá „čarovat“. Určitě máte vyzkoušený sirup, šťávu nebo čaj. Výborný je i med. Komu nevadí obalování, ať vyzkouší jako smažené řízky.

Lichořeřišnice, jejíž poupata naložená v octě mohou nahradit kapary. Květy chutnají jako ředkvičky.

Sedmikráska luční i plnokvětá vás zbaví mnoha zdravotních neduhů. Květy jsou bohaté na vitamíny a minerály a po zimním období dokonale pročistí váš organismus. Můžeme jimi „dozdobit“ chleba s máslem, doladit ovocný nebo zeleninový salát. Vhodné jsou také do sorbetů, zmrzlin či koktejlů.

daisy-22887_960_720

Toto je jen malý výčet z květů, které můžete použít jako dekoraci, ale i si na nich pochutnat. Tak neváhejte a zkuste zpestřit a dozdobit svůj jídelníček.