Plyn versus elektřina při vaření

Sporák je, beze sporu, srdcem každé kuchyně. Můžete volit variantu volně stojící nebo vestavěný do kuchyňské linky. Rozhodujete – li se při koupi sporáku, jaký typ bude vhodný právě pro vaši kuchyni, nabízíme srovnání sporáku plynového a elektrického.

Plynový sporák

Jeho výhodou je především to, že plamen při otočení a regulaci knoflíkem ihned reaguje na jakékoli změny výkonu. Ihned tedy můžeme pokrm zahřát, či naopak teplotu vaření ztlumit. Používáte – li správné zásady regulace, dochází k minimálním únikům energie a vy vaříte velice úsporně. Moderní sporáky mají zařízení, které uzavře přívod plynu, jakmile zhasne plamen (např. když pokrm v hrnci překypí). Pro dokonalý rozvod tepla se v posledních letech začaly používat tříkorunové hořáky. Moderní sporáky mají dokonce podlouhlé hořáky určené pro pekáče. Můžete též zakoupit plynový sporák se sklokeramickou deskou, některé mají dokonce nástavce pro vaření na pánvi WOK, kterou bychom na varnou desku jinak neumístili. Nevýhodou plynového sporáku je trouba, která se dá špatně regulovat a zahřívá potraviny pouze ze spodní části.

Elektrický sporák

Jeho předností je, že můžete využívat zbytkové teplo plotýnek, po rozpálení plotýnky můžete teplotu snížit a tím spoříte energii. Dokonce můžete nechat jídlo „dojít“ – před dovařením plotýnku vypnete a díky zbytkovému teplu se jídlo ještě nějaký čas bude vařit. Tvrzení, že se elektrická plotýnka dlouho zahřívá „rozbořily“ sklokeramické desky, jejichž další předností je dokonale rovný povrch, což umožňuje dokonalé přilnutí nádobí ke sporáku a v neposlední řadě i kvalitní čištění.

Nejmodernější varianty dokonce mají dětskou pojistku nebo ukazatel zbytkového tepla, díky němuž víte, kdy přesně plotýnku vypnout. Některé dokonce umožňují i hlídání stabilní teploty, při dosažení teploty varu dokážou udržovat mírné vaření. Opět je pamatováno i na pekáče, v nabídce najdete sklokeramické desky s dvouokruhovými zónami s podlouhlým tvarem.

Rozhodnete – li se pro elektrický sporák, volte raději ten se sklokeramickou deskou. Je sice o něco dražší, než ten s litinovými plotýnkami, ale je daleko úspornější, co se týče spotřeby energie při vaření, i díky tomu, že dosáhne rychleji požadované teploty.