S římským hrncem uvaříte pro celou rodinu

Již staří Římané používali techniku vaření a pečení v hliněných nádobách. Současná moderní technologie ji jen trochu „doladila“. Je to vlastně nádoba s podobným tvarem jako má klasický pekáč, musí mít dvě samostatné části –  dno a víko, a je vyrobena z vypálené, porézní  hlíny.

Před použitím se hrnec ponoří do vody a póry ji nasáknou. Během pečení či vaření uniká v podobě páry a tím zajišťuje pokrmu vlhkost pro provaření. Navíc tento styl vaření nevyžaduje vysoké teploty a tuk, jídlo je pak bez přebytečných kalorií a zachovává si obsah živin a vitamínů. Ideální potraviny do hrnce jsou zelenina s masem.

V současné době jsou na trhu dvě varianty – neglazovaný a glazovaný vnitřní povrch. Pravý římský hrnec by měl být neglazovaný, neboť princip vaření je založen na nasákavosti vodou. Glazura možná vypadá lépe, ale snižuje schopnosti hrnce.

Jak hrnec používat

Před každým použitím jej musíme ponořit celý do vlažné vody, alespoň na půl hodiny. Pokud budete používat i víko, také jej namočte. Jestliže tak neučiníte, hrnec praskne. Všechny přísady vkládáme do hrnce najednou. Hrnec vkládáme do trouby studené, nikoli rozehřáté, teplotu postupně zvyšujeme během pečení. Nikdy jej nestavíme na horkou plotnu elektrického sporáku nebo na plynový hořák. Pokud chceme během pečení potraviny podlít, nikdy ne vodou studenou. Po vyjmutí pokládáme hrnec na utěrku nebo podložku k tomu určenou. Nádobu omýváme horkou vodou s trochou soli nebo octa, nepoužíváme saponáty ani drátěnku, ukládáme na vzdušné místo a nepřikrýváme víkem.

olive-decorated_casserole

Výhody jsou především v uchování vitamínů a živin při tepelné úpravě a vaření bez používání tuku. Pára uvolňující se z pórů hrnce zamezuje vysušování a připalování pokrmů, navíc z hrnce neuniká, takže není znečištěná trouba. Vaření v jednom hrnci určitě ocení hospodyňky, protože odpadá hora špinavého nádobí. I servírování zvládneme z jednoho hrnce.

Velkou nevýhodou je jakákoli náhlá změna teploty, která může být příčinou prasknutí. Také musíme počítat s delší dobou přípravy jídel.

Snažíte – li se omezovat tuky a vařit zdravě, římský hrnec je pro vás ideální pomocník ve vaší kuchyni.